Olika typer av inlines

Sedan 1960-talet när serieproduktionen av inlines startade i större utsträckning har originalet stått modell för utvecklingen av olika typer av inlines. Man brukar idag dela in inlines i huvudkategorierna Fitness, Speedskates, Aggressiv, Nordic och Hockey.

FITNESS

Inlines

Fitness är troligen den inriktning som de flesta förknippar med inlinesåkning. Det kan ibland vara svårt att definiera vart gränsen går mellan Fitness och Speedskates. Men det finns ett par egenskaper som särskiljer ett par Fitness från Speedskates.

  • De har höga skaft med ett spänne över vristen.
  • Stommen är tillverkad i hårdplast med tjock stoppning innanför.

Idag är majoriteten av alla inlines som säljs hos sportbutikerna av modellen Fitness. De flesta använder sina Fitness för nöjesåkning eller motion med eller utan stavar. Fördelen är att de är enkla och bekväma att använda. Dock är nackdelen att de höga skaften och mjuka stoppningen gör att man inte får samma kontroll eller kraft i åkningen.

SPEEDSKATES

Speedskates omnämns ibland som race- eller sportinlines, och är en mer utvecklad modell av inlines, speciellt utvecklad för tävlingsåkning. De är hårdare och lägre för att kunna ge maximal kraft och fart. Oftast tillverkas Speedskatesinlines i läder och plast, med en tunnare stoppning än Fitness. Vissa dyrare modeller tillverkas även i kolfiber.

Något som utmärker Speedskates är att de alltid består av två separata delar. Skon och skenan går alltid att skruva isär. Oftast säljs Speedskates som kompletta paket men det går även att köpa separata delar och själv kombinera ihop valfri sko, skena och hjul, för att skapa en helt individuell Speedskates inlines.

Fördelen med Speedskates inlines är att man kan använda mer teknik och få ut mer kraft och fart jämfört med Fitness. Nackdelen är att de ofta upplevs som mindre bekväma då de inte har lika mycket stoppning och är hårdare än Fitnessmodellen.

NORDIC

Nordic inlines är en variant med två större inlineshjul, för att kunna åka på sämre underlag. Många ser Nordic inlines som ett alternativ till traditionella rullskidor.

AGGRESSIV

Aggressiv är precis vad det låter som, en modell som är framtagen för att göra stunts eller åka med i ramper. Det genomgående för just Aggressiv inlines är att de är stabila och har ett högt skaft med bra fotledsstöd för att ge full kontroll vid hinder och trick i luften.

HOCKEY

Hockey påminner en del om mer eller mindre rena hockeyskridskor men med skenor och hjul anpassade för streethockey.