Inlines som träningsform

Inlinesträning

Det kanske vanligaste utövandet när det handlar om inlines är troligen att spela street-hockey eller att åka i ramp likt man gör med skateboard. Men det är även en utmärkt träningsform för att träna upp exempelvis ben och kondition.

Förberedande tips

Precis som med annan träning så är det bra att förbereda sig lite innan det är dags att ge sig ut. Exempelvis genom att skaffa sig rätt utrustning för ändamålet. Ska man åka seriöst och ofta så kanske man behöver ett par lite dyrare inlines, medan om det mest blir att fritidsåka lite för skojs skull så kan det räcka med ett billigare alternativ. Skillnaderna mellan de olika prisklasserna är exempelvis passform och bekvämlighet förstås, men även hårdhet och storlek på hjulen som är anpassade till det underlag som skall åkas på. Förutom detta så kan det vara bra, precis som med vanliga skridskor, att ha dubbla sockor eller skavsårsplåster för att undvika skavsår när du är ute och åker. Skydd av olika slag har vi tidigare skrivit om här på sajten, se till att vara på den säkra sidan med både hjälm och andra skydd. Om du tar med din iPhone på åkturen så kan det dessutom vara en bra idé att införskaffa ett rejält skydd till denna om olyckan skulle vara framme. Är det regnigt och halt på vägarna så kan dessutom kanske vara värt att vänta till nästa dag för att inte riskera att ådra sig fallskador.

Fördelar med träningsformen

Träningsformen är bra eftersom den dels är rätt så skonsam mot kroppen och dels för att den ger bra och allsidig träning med både styrka, balans och koordination. Förutom flåset så tränar du framförallt muskler i framsida lår och rumpan, resten av benmusklerna och ländryggen. Dessutom så använder du mage- och bålmuskulatur till att stabilisera kroppen under träningen. Träningsformen är mycket effektiv då energiförbrukningen är hög, det vill säga att du förbränner mycket kalorier när du tränar. Att det är stora muskelgrupper som aktiveras gör att du får ut ännu mer av träningen. Som sagt är det även mycket skonsamt och det beror på att du undviker överbelastning och slitage på lederna i kroppen. Det som dock är bra att tänka på om man tänker sig träna intensivt med inlines är att man även tränar upp bål och ländryggsmuskulaturen även på gymmet för att få en bra hållning när du åker inlines.

Att tänka på

Innan man ger sig av till den närmaste sportbutiken för att köpa ett par inlines är det dock viktigt att man tar reda på ett par saker först. Till att börja med är det bra att leta efter ett ställe där man kan åka. Ett krav för att åka inlines är trots allt en jämn väg, är det för mycket ojämnheter är det inte alls lika roligt att ta sig ut där på inlines och man löper dessutom ökad risk för fall och skador på sådana vägar. Det är viktigt att man arbetar sig upp successivt om man är nybörjare. Först ska man bara testa att rulla framåt med fötterna parallella i höftbredd, böja och sträcka på knäna, och bara använda små rörelser. Det övar upp balansen och tillåter en att känna sig bekväm med de mer avancerade rörelserna. Och titta framåt, inte ner i marken. Har man åkt skridskor är dessa och de andra rörelserna bekanta. Sedan är det bara att öva.