Inlinehockey

Inlinehockey, som även kallas för Streethockey är en sport som kan sägas vara sprungen ur sporterna ishockey och innebandy och bildat en slags kombination av dessa två sporter.

Allmänt

Inlinehockey är som sagt lite av en mix mellan innebandy och ishockey. En skillnad är däremot att sporten både kan utövas inomhus och utomhus i en ovalformad rink som vanligen är något mindre än en vanlig ishockeyrink. Antal spelare på banan varierar också, just beroende på storleken på rinken. Maximalt är dock fyra utespelare plus en målvakt på banan samtidigt för vardera lagen. Tiden som matcherna spelas är 3×20 minuter – precis som i seniorinnebandy och ishockey.

Världsmästerskap

Även om inlinehockey förstås är lite av det man brukar kalla för en marginalsport, alltså en sport utan speciellt många utövare, så har det sedan 1996 anordnats ett världsmästerskap för inlinehockey. Sverige har deltagit vid ett flertal gånger och vid det senaste mästerskapet så tog man silver efter förlust mot USA i finalen. Med i det laget fanns bland andra ishockeyspelaren Dick Axelsson som också varit med och vunnit VM-guld för Tre Kronor. Faktum är att han i skrivande stund deltager i årets upplaga av hockey-VM, där Sverige kämpar för att försvara sitt VM-guld från föregående år.

Professionell inlinehockey

Fastän sporten får ses som en marginalsport i Sverige så är det internationellt sett en lite större sport. Det är faktiskt så att det ända sedan 1993 spelats på professionell nivå då det internationella inlinehockeyförbundet grundades. Det har förstås varit framförallt i Nordamerika som sporten varit störst, men idag finns även proffsligor i Europa, både Spanien, Italien och Frankrike har idag professionella ligor.

I Sverige finns inte så många organiserade lag som spelar, men söker man sig till storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö så finns det åtminstone ett visst utbud att välja bland om du skulle vara intresserad av att göra slag i saken att börja med Inlinehockey.