Inlinestävlingar i Sverige

På senare år har allt fler renodlade tävlingar för inlines börjat växa fram. Normalt är vi vana med att se inlines som ett obligatoriskt inslag i multisportstävlingar.

I samband med Skandinavien Outdoor Games 2014 på Lugnet i Falun kommer föreningen Dala Active Skaters att arrangera den första inlinestävlingen av Dalarullen Inlines. Som förväntas bli en stor publikfavorit med betting möjligheter på Betssons hemsida. Så missa inte chansen att vinna pengar på dina odds hos Betsson medan du följer den nervkittlande tävlingen på plats i Falun under ditt besök på Skandinavien Outdoor Games 2014.

I dag delar man främst in inlines i två tävlingsformer, maraton och track.

Den vanligaste tävlingsformen som de flesta svenskar troligtvis förknippar med inlinestävlingar är längre distanstävlingar som körs på vanliga bilvägar eller cykelbanor med distanser på allt ifrån 10 kilometer upp till 100 kilometer. Under dessa tävlingar startar samtliga deltagare gemensamt och först i mål vinner.

Under tracktävlingar tävlar deltagarna i olika distanser på rundbanor. Idag finns endast två riktiga 200 meters banor med doserade kurvor anpassade för tracktävlingar i Sverige, en i Varberg och en i Karlstad. Men för att kunna utföra alla tävlingar byggs tillfälliga tävlingsbanor upp på olika parkeringsplatsen. Dessa märks då upp som en rundbana.

På dessa tävlingar åker man alltid motsols för att undvika att de tävlande bländas mer än nödvändigt av solen.

Det förekommer även några mer extrema former av tracktävlingar. Ett bra exempel är Sweden 12H Roller, som är en krävande 12 timmars tävling som antingen körs som stafett med max 6 deltagare eller ensam i en soloklass. Den tävlingsdeltagare som åkt längst under tävlingens 12 timmar vinner.

Utanför Sverige finns ännu mer extrema tracktävlingar där Le Mans 24h nog är den mest kända. Det är samma tävlingsupplägg fast med fler deltagare under en 24 timmars tävling. Tävlingen har fått sitt namn eftersom den hålls på motorbanan Le Mans.